Erzsébet királynét mutatja be magyar kiállítás a monzai királyi kastélyban

0
32

– Sissi – Erzsébet Magyarország királynéja címmel nyílik kiállítás az észak-olaszországi Monza királyi kastélyban október elsején.

A szervezők tájékoztatása szerint a kiállítás a milánói magyar főkonzulátus, a Gödöllői Királyi Kastély, valamint a monzai királyi kastély múzeumainak együttműködésével valósult meg.
A Gödöllői Királyi Kastély múzeumából származó tárgyakat a Milánótól alig húsz kilométerre található monzai kastély királyi lakrészében állítják ki, ahol egyebek mellett Habsburg-kori bútorokat őriznek.
A tárlatot Erzsébet királyné halálának 120. évfordulója alkalmából rendezik. A Faludi Ildikó, a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusa gondozta kiállítás úgy mutatja be Sissit, mint aki nagy hatást gyakorolt a kortárs öltözködési és frizuradivatra egyaránt. A közönség betekintést nyújt a királyi élet hétköznapjaiba is. A helyszínre nem véletlenül esett a választás: Erzsébet királynő kultusza a mai napig erősen él Milánó és egész Lombardia tartomány térségében.
A november 30-ig látható kiállítást Csiszár Jenő milánói főkonzul, Ujváry Tamás, a gödöllői kastélytársaság ügyvezető igazgatója és Piero Addis, a monzai királyi kastély igazgatója közösen nyitja meg. A megnyitón divatbemutató szemlélteti Sisi korának ruháit és divatát, valamint az olasz közönség Wolf András séfnek köszönhetően megkóstolhatja a királyné kedvenc magyar ételeit, vagyis a szilvás gombócot, a hortobágyi palacsintát és a dobostortát.
Az 1837 és 1898 között élt Erzsébet királyné, becenevén Sissi Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja volt, Ferenc József felesége.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here