ELKÉPESZTŐ NŐI TESTÁTALAKÍTÁSOK

0
814

A fogvéséstől a nyaknyújtásig terjed mindazon megdöbbentő női testátalakítások sora, melyek olyan elképesztőek, hogy még rosszabbak, mint amilyennek hangoznak. S habár azt hinnénk, manapság már nincs más, mint a modern plasztikai sebészet, és a nők többsége főleg nagyobb mellekre vagy teltebb ajkakra vágyik, meglepődnénk, ha tudnánk, mennyi elborzasztó gyakorlat létezik még a 21. században is a női test átformálására.

Vannak olyan beavatkozások, melynek célja a női test megszépítése, de olyanok is, melyek szándékosan elcsúfítják az áldozatot. Többségük fájdalmas és hosszan, akár egy életen át tartó, s bár van, amit a nők önként vállalnak, hogy így nőjön társadalmi presztízsük, inkább rájuk kényszerítik a beavatkozást, mint hogy maguk menjenek a dolgok elébe. Megemlíthetjük akár a birodalmi Kína lábkisebbítő gyakorlatát, vagy a Kamerun-i nők melleinek leszorítását, rögtön kiderül, a variációk messze túlmutatnak az „egyszerű” botox hatásán.

Az afrikai Mursi törzs női ajakedényei

Az ajaktágítás egyike a legrégebbi testbeavatkozásoknak, nyomait a régészek már több ezer éves leletekben is megtalálták. Manapság Etiópia egyik törzsében, a Mursi-ban dívik ez a szokás, ahol a fiatal lányoknál kezdik el az alsó ajak tágítását, mint egyfajta felkészítést a házasságra. A nők saját maguknak készítik és díszítik a rendszerint agyagból készített nehéz lapokat, melyeket befeszítenek az alsó ajkuk és a foksoruk közé. A tágítás fokozatos, s ha a dísz már kellően hatalmas, az a nő házasságra való érettségét is jelzi, illetve szexuális vonzerejét növeli – emiatt vállalják a lányok ezt a fájdalmas beavatkozást. Ha a nő férjet talált, elvileg nem kell mindig viselnie a lapot, de elvárt, hogy társadalmi érintkezéskor vagy a férfiak kiszolgálásakor hordja azt. Sokaknál annyira hatalmas ez a „betét”, hogy alsó metszőfogaikat el is kell távolítaniuk, mert útban van. Ha a férj meghalna, az özvegy eldobhatja a tágítót, de persze annak soha el nem múló nyoma örökké jelzi a korábbi megpróbáltatásokat.

Kayan nyaknyújtás

A Mianmarban (Burma) élő Kayan törzs női különlegesen extrém formáját szenvedik el a testátváltoztatásnak: a nyak rézkarikákkal való megnyújtását. Tulajdonképpen nem a nyaki gerinc nyúlik meg, hanem a nehéz rézkarikákkal a kulcscsontot nyomják le és a vállövvel együtt deformálják, ami miatt a nyak hosszabbnak tűnik. A kislányok karikázását ötéves korban kezdik, és a következő tíz évben fokozatosan növelik a feltett nyakkarikák számát. A nők ezeket a díszeket sosem veszik le, elmondásuk szerint olyan, mintha a testük része lenne, és ha eltávolítják róluk, nem képesek önállóan a fejüket megtartani. Sokféle magyarázat született az idők folyamán arra, miért is alakult ki ez a hagyomány. Alapvetően a helyi szemlélet szerint így a hosszabb nyak miatt a női test kecsesebbnek tűnik, de olyan vélemények is vannak, hogy így előzték meg azt, más törzsek elrabolják a Kayan nőket, mert ez a dolog csak helyben volt vonzó. Manapság már nem kötelezik a nőket ezen gyakorlat megtartására, de sokan még is vállalják a nyaknyújtást, mert úgy érzik, ez a hagyományok része, s meg akarják azokat tartani.

Kínai lábzsugorítás

Talán ez az egyik legfájdalmasabb testátalakító beavatkozás, melynek divatja a kínai forradalommal jórészt leáldozott, de eldugott vidékeken még ma is találunk rá példát. Borzongató módon az apró női lábakat rendkívül erotikusnak találták a császári Kínában, emiatt a nőknél korai gyermekkortól elkötözéssel akadályozták a láb növekedését olyan módon, hogy a lábujjakat a talp alá húzták. Egy időben ez a divat annyira elfogadottá és kívánatossá vált a felsőbb körök hölgyeinél, hogy nem is tudtak férjet találni, ha nem voltak elkötözött lábúak. A deformált lábon hímzett babacipőket viselő nők persze jobbára járásképtelenné váltak, csak tipegtek visszahajtott és alápárnázott lábfejeiken. Ez a szokás abban is megakadályozta az előkelő hölgyeket, hogy gyakran elhagyhassák otthonukat, ami jelezte a teljes férjükhöz való kötöttségüket is. Nem véletlen, hogy a forradalmi 20. század törölte el ezt a szokást, hiszen az a nő, aki nem tud normálisan járni, dolgozni sem tud.

Extrém derékelszorítás fűzővel

Európa Viktoriánus korszaka hozta meg az extrém szoros fűzők divatját a nők számára, mivel a homokóra alkat vált az ideálissá a felsőbb körök hölgyei számára. A derekakat annyira elszorították, hogy azt két kézzel át lehessen fogni, sok nő még a lengőbordáit is kioperáltatta, mert azok „útban voltak”. Persze az őrülten szoros viselet elvette a levegőt, az ájulás a fűzős hölgyek mindennapjainak részévé vált, társasági eseményeken voltak külön „ájulószobák” is, ahova a nők visszavonulhattak, hogy fűzőjüket kicsit meglazítva magukhoz térjenek. Ez a divat a gerincet erősen eldeformálta, de abnormális helyekre nyomta a belső szerveket is, ha valaki a fűzőt folyamatosan hordta. Ennek a divatnak az orvosi vélemények hoztak végre véget, mert rájöttek, hogy hiába a kecses derék, ha a borda közben átszúrja a májat. A mai napig is vannak azonban követői ezen őrületnek angolszász és francia nyelvterületeken, elsősorban fetisiszta vagy különc okok miatt.

Kameruni mellelszorítás

Kamerunban a női mell ténye szégyenteljes, ami önmagában is egy értelmezhetetlen megállapítás az átlag női fül számára. Ahogy a kislányok helyben kamaszodni kezdenek, lekötözik, leszorítják a melleiket, hogy akadályozzák azokat a fejlődésben. Sokszor a lekötözés sem elég, forró fémmel „kezelik” a bőrt, remélve, hogy kiolvaszthatják a bőr alól a mellet nagyobbító zsírszövetet. A szokás eredendője nem igazán érthető, magyarázzák úgy, hogy a nőt nem akarja családjuk kitenni más férfiak vágyakozásának azzal, hogy a mellei nem hangsúlyosak. Manapság szerencsére ez a törzsi hagyomány egyre jobban visszaszorul, de még vannak, akik nem tudván kitörni a családi elnyomás alól elszenvedik ezt.

Mentawaian fogreszelés

Van egy falu Indonéziában, ahol a törzs nőinek érzéstelenítés nélkül hegyesre reszelik a fogukat, mert számukra ez a szépségesség netovábbja. Már fiatal lánykorban elkezdik a fogak élesítését, hiszen minél hegyesebb a fogsor, annál könnyebben talál férjet a nő magának a Mentawaian törzsön belül. A nők hiszik, ha kiélesítik fogaikat, a férjük számára ez annyira vonzó lesz, hogy sosem hagyják el őket. Hiszik azt is ezen asszonyok, hogy a fogak ilyen kezelése hozza el számukra az az egyensúlyt, ami a test és a lélek között megkívántatik, s ami miatt életük végéig teljes jogú és megbecsült tagjaiként élhetnek elzárt közösségüknek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here