Elhibázott döntések 2.

0
87

Piac

Szeretem a piacokat, és szerintem ezzel elég sokan vagyunk így, ha ellátogatunk egy másik településre, egy másik országba az első 5 látnivaló közül, amit mindenki megnéz/látogat az a piac. Van benne titkon valami, amitől egy másik országban úgy érezzük, hogy közelebb kerülünk az adott ország kultúrájához. Több ezer éve alatt, szakmák kihaltak, bolthálózatok bezártak, digitalizálódott a világunk, de a piac maradt, a piac örök. Egy jólműködő piacon nagy a nyüzsgés, óriási a választék, több termelő értékesíti a saját keze által megtermelt/készített termékét, tudjuk, hogy a 3. sorban Jolinéni cseresznyéje a legkirályabb a világon, és azt is tudjuk, hogy Jolinéninek mindig lesz egy kedves szava és egy jó tanácsa hozzánk. Ha visszaidézzük gyermekkorunkat, szombat nagyival tuti piac, nem mentünk haza tömött szatyrokkal lehet, hogy csak egy szatyor telt meg, de az szinte teljesen biztos, hogy egy félnapot ott töltöttünk. Az árusok mosolyogtak, mindegyiknek, mindenkihez volt egy kedves szava, a kofánál is nagybani termelői termékeket vehettünk, nem valamelyik harddiszkontból (Lidl,Aldi) szétvert áron beszerzett szart, adta el nekünk 6x-os áron. Egy igazi közösségi hely volt. Visszagondolva mennyire utáltam, szombat már megint piac… pfff. Most így már 40-en túl, amikor fontos mit eszel, hiányzik, és hiányzik Jolinéni szép szavai. Lássuk be rohanó világunkba oly kevés nyugodt, emberi, és kommunikációra alkalmas hely és idő maradt, ezek közül az egyik pont a piac.

De nálunk Gödöllőn ezt is sikerült kicsinálni az elmúlt 29 év alatt, amikor ez az új szép piac, mert egyébként tényleg az, megépült. Az első megbízott vezetője, (akit a kormányablak recepiójára száműztek) idején még működött, nem voltak üres asztalok, a kofák várólistán voltak, most mi a helyzet jött az új seprű aki ugyan hosszú évekig jól sepert, csak nem a piacon árúsítok és a vevők érdekeit söpörte, szép lassan leépült, már egy ideje itt a legújabb seprű, és nála is nem meglepő módon a piac népszerűsége tovább romlott, üres asztalok, havonta levonuló kofák, a felső szinten kifőzde lett, de minek? Tehát ezt is sikerült tönkre vágni.

Itt most megint visszakanyarodhatunk a kettővel ez előtti poszt fő kérdéséhez, hogy kinek jó, ha ez a város nem fejlődik? Kinek jó, ha nincs működő piac? Csakis és kizárólag a városvezetésnek. A piac normális esetben egy közösségi helyszín is. Jelenleg az itt vásárlók a támogatói a jelenlegi rezsimnek. Ha esetleg véletlenül, nőne az eladók száma a termékek választéka és minősége, nyilván nőne a látogatottság is, ha nő a látogatottság, akkor pezsegne a város, újra fejlődne a városközponti kereskedelme, még többen szeretnének ebben a városban élni, ezt viszont már tudjuk, hogy ezt minden lehetséges módon a jelenlegi városvezetés gátolja.

A következő városvezetésnek ebben is nagy szerepe lesz, hogy újra jegyen piac. Mert Gödöllő megérdemli Gödöllő többet érdemel!

Így a választás előtt már 3. pontot az elmúlt hetekben azt gondolom összeszedtünk, nyilván lesznek továbbiak is, de az első 3:

  1. A lakóövezet bővítése (hogy fejlődjünk, növekedjen a város)
  2. Városháza
  3. Piac            

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here