Bár a közmondás szerint a szükség jó ötleteket szült, nem minden forradalminak vélt újítás vált be találmányként az idők folyamán. Nézzünk néhány furcsa huszadik századi elképzelést, melyek manapság már megmosolyogtatóak, bár akkor azokat nagyon is komolyan gondolták.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\chain-smoker.jpg

A „láncdohányos” kifejezés meghozta a maga találmányát az 50-es évek Amerikájában ezzel a fentebbi kis szerkezettel. Elgondolni is elképesztő, mennyi nikotint vihetett be ilyenkor egyszerre a felhasználó – de hát ugye akkor még sikk volt az ilyen.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\one-wheel-motorcycle.jpg

Ezt az 1931-es svéd mérnöki találmányt a valóságban is kipróbálták, egy francia-spanyol túrán. Mi is lehet ez: egykerekű motor? Az eszköz nem sok sikert arathatott, el is tűnt – bár biztosan sokan látták, hogy a „Men is Black” c. hollywoodi kasszasikerben valami hasonlót elevenítettek fel a film egyik őrült üldözős jelenetében, ott humoros és akció-dús formában. Egykerekű, emiatt sem felejthetünk.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\amphibious-bicycle.jpg

Legyen a kerékpár is kétéltű – gondolhatta ez a francia feltaláló 1932-ben, amikor megjelent Párizsban a víz kiszorítására alkalmas gömbökkel felszerel kerekesén. Háááát… látványnak is érdekes, de ezek szerint nem vált be.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\piano-in-bed.jpg

Angol zongora kihúzható klaviatúrával 1935-ből. Akkoriban sok olyan kór létezett még, ami tartósan ágyba kényszerített számos beteget – nekik találták ki ezt a különleges hangszert. Persze okostelefon, internet vagy TV nélkül jobb volt egy ilyennel agyon ütni az időt, ha az érintett már beleunt az olvasásba, vagy a csevegésbe. Hát igen, nem véletlen, hogy ez sem vált be hosszú távon.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\gasproof-pram.jpg

Hogyan sétáltassuk a gyereket, ha még babakocsis, egy esetleges gáztámadás esetén? Hát így, vaskaranténban, no meg gázmaszkban. Mentségére legyen szólva az őrült ötlet kiagyalójának, hogy találmányával 1938-ban állt elő, amikor az egész világ érezhette az újabb nagy háború előszelét.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\large-horns.jpg

Íme, a japánok által kifejlesztett akusztikus repülőgép lokátor, már a II. világháborúban, de mér a radar megjelenése előtt. A szerkezet a támadó repülőket a motor gépzaja alapján szerette volna észlelni, ki tudja, milyen kifutást kaphatott volna használata ennek a futurisztikus óriás multiharsonának.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\old-roller-skates.jpg

Görkorcsolya prototípusa 1910-ből, még valódi kerekekkel és pedállal is felszerelve. Ugye-ugye, miből lesz a cserebogár.

C:\Users\Beatrix\Desktop\SEHOLORSZÁG\revolver-camera.jpg

Revolver kamera 1938-ból. Kiagyalója úgy alkotta meg ezt a furcsaságot, hogy a pisztoly minden ravaszmeghúzáskor egy képet is ellő, szám szerint így hatot egy töltésre. Bár éppen működhetne is az ötlet, talán morbiditása okán nem került ki széles használatra.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here