Egy tanulmány szerint a hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

Tanulmányt készített a kínai Senjangban működő First Hospital of China Medical University 833 vastagbélrákkal küzdő páciens, valamint a kontrollcsoportot alkotó, 833 egészséges önkéntes bevonásával. Az alanyoktól élelmiszerfogyasztási szokásaikkal kapcsolatos kérdőívek, valamint személyes interjúk révén nyertek demográfiai és táplálkozási adatokat.

A kiértékelésben az ilyesfajta rák alacsony kockázatát figyelték meg azon férfiak és nők körében, akik rendszeresen nagy mennyiségű hagymafélét – fokhagymát, póréhagymát, vöröshagymát és mogyoróhagymát – fogyasztottak.

Akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak hagymaféléket, 79 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették a hagymákból. A kutatók szerint minél nagyobb a bevitel, annál nagyobb a védettség a kolorektális rákkal szemben. A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16 kilogrammnyi, vagy naponta 50 grammnyi hagymafélét eszik meg.

Nem mindegy azonban, hogy milyen formában fogyasztjuk a hagymaféléket, az elkészítési mód ugyanis befolyásolhatja a hagymák tápanyagértékét. A friss fokhagyma összezúzásával megmaradnak, a hagymák felforralásával azonban részben odavesznek a hasznos tápanyagok.

Már a WHO is javasolja a fokhagyma napi fogyasztását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az általános jó egészség fenntartása érdekében a fokhagyma napi fogyasztását javasolja. Kutatások,  illetve az EU gyógynövényekkel foglalkozó tudományos szervezete (az ESCOP) ajánlása szerint a friss fokhagyma segít az érelmeszesedés megelőzésében, enyhén vérnyomáscsökkentő hatású, gátolja a „rossz” LDL koleszterin képződését, de nem csökkenti a „jó” HDL koleszterint; csökkenti a trombózisveszélyt, segít az epebántalmakban és az agyvérzés megelőzésében.

A fekete (vagyis érlelt) fokhagyma, amely ízét és beltartalmi értékeit tekintve is különbözik a friss fokhagymától, a legújabb klinikai kutatások alapján csökkenti a túlsúly okozta belső gyulladásokat is, amely számos további betegség okozója lehet.

ridikul.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here