EGY KELETI BAZÁR, AVAGY A VÁSÁRLÁS ÖRÖME ÉS CSODÁJA

0
367

A perzsáké a világ egyik legősibb civilizációja, és egyúttal kereskedelme is. A bazár szó maga is iráni eredetű, és hol máshol kóstolhatunk bele legjobban a hamisíthatatlan keleti bazári hangulatba, mint Teherán Nagy Bazárjában. Lássunk hát egy rövid képes beszámolót egy olyan helyről, mely a turisták kedvenc célpontja, ugyanakkor bejárhatatlan a maga bőségében.

A Teheráni Nagy bazár helye és működése több mint ezer éves, mai formáját közel 200 éve nyerte el, ha egyáltalán változatlannak nevezhetünk egy ilyen állandóan pezsgő, nyüzsgő világot. A bazár hossza, ágasbogas labirintusával, közel 10 km, ahol az azonos iparágak egy helyre tömörülnek,  s az árusok 180 centrumban kínálják főleg kézzel készült termékeiket. A hangulat baráti, a vásárlás folyamata lassú és alapos, és alkudni szinte kötelező, ezért sincsenek kint árak a boltokban, hiszen az alku adja meg az eladás és vásárlás keleti sava-borsát. A termékek hatalmas mennyiségét kézi erővel mozgatják, a nézelődők között folyamatosan mozognak a kézikocsis szállítók, akik nem csak a készleteket töltik fel, hanem igény szerint a megvásároltakat házhoz is szállítják.

https://www.youtube.com/watch?v=Hcmb-k2f7Bc

Bár itt a világon szinte minden kapható, a bazárban vannak jellegzetesen keleti termékek, melyeknek részlegeit érdemes a turistának felkeresnie.

Minden nőt a szíve azonnal az ékszerek felé húzza, így vannak vele az irániak is, akik számára az arany és drágakő vásárlása hagyományosan pénzbefektetés is. Az aranyművesek utcája roskadozik a nemesfém csodáktól, ahol sokszor a boltok fölött az ékszerek maguk is készülnek, de vannak eladók, akik drágakövekre specializálódtak. Persze nemesfémből a régió hagyományainak megfelelően apróbb használati tárgyak, vagy szobadíszek is eladásra kerülnek.

Ha szőnyeg, akkor keleti, lehetőleg perzsa, így tartja a hagyomány. A teheráni bazár csodálatos szőnyegei mind kézzel készültek, csomózottak vagy szőttek, némelyik több év munkája. Az ország régióinak egyedi mintázatai jelennek meg egy-egy művészeti alkotással felérő darabon, melyeken a minták nem csak szemet gyönyörködtetőek, de sajátos szimbolikájuk valóságos történetet mesél el a szakavatott szemlélőnek. Mivel az iszlám tiltja az emberábrázolást, a szőnyegek szín és formatartalma rengeteg mögöttes jelentéssel bírva mesél az érdeklődőknek. Az iráni fővárosban külön iskolák tanítják ezt az ezeréves mesterséget, s nem csak az erre a szakmára készülők, de hobbiból ezzel foglalkozók is szép számmal vannak a tanulók között.

https://www.youtube.com/watch?v=f3RP_01rjsw

A keleti kultúra és étkezés a fűszerek olyan tárházát ismeri és használja, amiről mi álmodni sem merünk. Mind ezekhez társul a magvak, szárított gyümölcsök, édességek hatalmas tárháza, ami a piacon kóstolásra, majd vásárlásra csábítja a látogatót. Illatfelhőben barangolhatunk az étel alapanyagok között, és kizárt, hogy valamit nem vásárolunk ebben a színektől és hangoktól nyüzsgő világban.

Bár az iráni nők számára az öltözködés a vallás szigorú erkölcsi szabályaihoz kötött, ők is szeretik a szép és mutatós kiegészítőket. A bazárban a boltok felett a cipők még mindig kézzel készülnek, egyedi kaptafára méretezve, s olyan kézi munka folyik itt, amit a világ nyugati része már rég elfelejtett. A kelmeárusok mindent árulnak és minden színben, ami csak elképzelhető, mert szokás az saját ruhákat otthon elkészíteni, bár készen is minden kapható. Az illatszerek tömkelege is bőséggel fogy, és helyi szokás szerint az eladók időről időre a bolt előtt valamelyik parfümből belepermeteznek a levegőbe, hogy a vásárló szó szerint belegyalogolhasson a csábításba.

Órákat, de akár napokat is barangolhatunk ebben csodálatosan keleti és pezsgő világban úgy, hogy sosem érünk a végére. Hiszen a bazár varázslatos, és vásárlás elkerülhetetlen. Ne álljunk hát ellen, mert nem csak az a miénk, amit megeszünk, hanem az is, amit megveszünk. Vásárlásra fel.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here