EGÉSZSÉG MOZAIK

0
114

Világunk másodpercenként változik, s nem csak dolgok enyésznek el, de folyamatosan új felfedezések is születnek. Ezen a héten az egészséggel kapcsolatos tudományok körének területéről gyűjtöttünk össze érdekességeket.

Vakságot okozott egy angliai tinédzsernél az a monodiéta, amit iskolai élete során fogyasztott. A fiút szülei először vitaminhiány tünetei miatt vitték orvoshoz, aztán 14 éves korára látásproblémák is jelentkeztek a gyermeknél. A kutatók kiderítették, hogy amióta a fiatal iskolába jár, a napi étrendje jórészt sült krumplira, fehér kenyérre, felvágottra és rágcsálnivalóra korlátozódik, és ez a káros tendencia évek óta tart. Végül a vitaminok és nyomelemek hiánya a fiúnál visszafordíthatatlan szemkárosodást és idegrendszeri problémákat is okozott.

Évek óta vita tárgya tudományos körökben, hogy a homoszexualitás vajon genetikailag kódolt, vagy több tényező összetétele vezet az ilyen szexuális irányultság kialakulásához. A Science Magazin által publikált legújabb kutatás szerint még sem bizonyítható egyértelműen, hogy lenne ilyen un. „homoszexuális gén”. A kutatásban félmillió, különböző szexuális orientáltságú önkéntest vontak be genetikai vizsgálatokra, összevetés gyanánt, s a kutatás végére kiderült, hogy nincs a fentebb említett szempontból biztos pont. Jelen kutatók azt is valószínűsítik, hogy a homoszexualitás kialakulásában a felnőtt egyed környezetének, a környezeti hatásoknak sokkal nagyobb szerepe van, mint eddig gondoltuk.

Minden évben egyre fokozódó figyelmet fordítunk arra, hogy bőrünket az erős napfény káros hatásaitól ruházatunkkal vagy krémekkel megfelelően óvjuk. Tudósok szerint azonban a szemünk védelme felett sokszor elsiklunk, pedig a káros UV sugárzás ellen a megfelelő napszemüveg használata létfontosságú lehet. Kutatások kimutatták, hogy a szem lencséje a direkt napfény hatására sérül, így a leggyakoribb időskori szembetegség, a szürkehályog megjelenése gyakoribbá válik. A szemünket érő káros napsugárzás növeli a rákos megbetegedés vagy öregkori vakság kockázatát is.

A legújabb kutatások szerint a szociális média nem egyformán hat gyermekeink mindennapjaira, azonos korosztályban a lányoknak több idegrendszeri problémát okoz, mint a fiúknak. Régóta ismert, hogy a net és az okoskütyük okozta függőség megterhelő az idegrendszerre, sokszor oka átmeneti depressziónak, alvászavarnak vagy hangulatingadozásnak. Egy új tanulmány szerint azonban ezek a negatív hatások a lányokra erőteljesebben hatnak, ők „jobban a szívükre veszik” az olyan dolgokat, mint pld a netes zaklatás vagy adott csoportból való kiközösítés. Az ok abban keresendő, hogy azonos korban a lányok érzelmi intelligenciája érettebb, s ami a „komolyságot” jelenti a mindennapi életben, az emelkedett kitettséget hoz a virtuális világban.

Meglepő, de tény, hogy a megfelelő hidratáltságunkhoz nem elég csak a sima víz nagyobb mennyiségű napi szintű bevitele. Kutatások szerint a fokozott folyadékbevitel, főleg ha víz, csak „átszalad” az ember emésztőrendszerén, azaz gyorsan ürül, és ásványi anyag háztartásunkba is beleszól, hiszen sokakat „kimos” belőlünk. Okosabb, ha úgy fogyasztunk folyadékot, hogy mellette tápanyagot, azaz ételt is magunkhoz veszünk, illetve hosszú távon a tartalommal bíró folyadékfajták, tej, gyümölcslevek felhasználása kiegyenlítettebb hidratáltságot biztosít szervezetünk számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here