Az ételnek semmi köze Pék úr feleségéhez. Még csak a pék feleségéhez sem. A pékekhez annál inkább. Ez a zsíros, tipikusan magyar ételnek tartott csülökcsoda francia eredetű. Az ottani pékek „találták ki”, kenyérsütés után a még meleg kemencébe rakták a csülköt, zsírt öntöttek alá, akkoriban még sör helyett  pecsenyelével  időnként meglocsolták, és jó ropogósra sütötték.

Hozzávalók:

2 közepes fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3 kg sertés csülök – hátsó
15 szem feketebors (egész)
1 evőkanál só
4 db babérlevél (friss, vagy szárított)

A sütéshez:

2 kg burgonya
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
    feketebors (őrölt)

    só

5 evőkanál sertészsír
500 ml sör – világos
A vöröshagymát megpucoljuk és 4 felé vágjuk mindegyiket. A fokhagymát gerezdekre szedjük és szintén megpucoljuk. A fűszereket előkészítjük. A csülköt egy nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A hagymákat, és a fűszereket betesszük a csülök mellé a vízbe. Kb. 2-2,5 órát főzzük lefedve, néha pótolva a vizet, ami elpárolgott. Akkor jó a csülök, ha a csontról szépen leválik.
Ekkor kivesszük a vízből, kicsontozzuk és még forrón egy húsvilla és egy kés segítségével nagyobb darabokra vágjuk. A burgonyát és a hagymát megpucoljuk és cikkekre vágjuk.
A burgonyát besózzuk és egy tepsibe a csülökkel együtt szépen elrendezgetjük. Mellé tesszük a cikkekre vágott vöröshagymát.  A  fokhagymát egészben közétesszük. A szalonnát szeletekre vágjuk, a kolbászt nagyobb darabokra. Szépen elrendezgetjük a tepsiben a húsféléket. Mivel a csülök átveszi a füstölt húsok ízét, nincs szükségünk további fűszerezésre! 4-5 ek. zsírt teszünk a tetejére, a húsok mellé, közé.
Lefedjük alufóliával, 15-20 percig így sütjük. A fóliát eltávolítjuk, majd 15 percenként a sörrel locsolgatva készre sütjük. Kb. 1-1,5 óra alatt kész.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here