HOZZÁVALÓK
4 db egész csirkecomb (kettévágva)
3 fej  vöröshagyma (közepes)
2 evőkanál sertészsír
2 evőkanál csemege pirospaprika
só, ízlés szerint
bors, ízlés szerint

Nokedlihez:
40 dkg liszt
1 db tojás

víz

ELKÉSZÍTÉS:

A zsírt felteszem egy lábasba (jó, ha teflon), jól felforrósítom, hozzáteszem a kockára vágott hagymát és világosra pirítom. Itt érdemes odafigyelni, mert ha nem fonnyad össze, akkor később nem lesz kellemes szaft alatta.

Erre rakom a csirkecombokat, jól elkeverem, hogy mindenhol befedje a hagymás zsiradék, megsózom, átpirítom, vagyis “megpörkölöm” kicsit, ettől lesz ugye pörkölt. Lefedem hogy levet engedjen a hús.

Piros paprikával megszórom mert ekkor már nem ég meg alatta, mert egyrészt van rajta pici víz, másrészt a hús lehűti. Ezután öntök alá kevés vizet de nem kell ellepnie a húst! Ezt az ételt, csak sóval és kevés borssal fűszerezem, mert szerintem nem igényel mást.

Mindig kevés vizet hozzáöntve fedő alatt addig párolom, amíg a húsba könnyen belemegy a villa, alatta pedig finom sűrű, élénkpiros szaft lesz. Érdemes jó minőségű pirospaprikát keresni, mert a pörköltöknek, paprikásoknak az a “lelke”, nagyon meghatározza az étel ízét.

A nokedli. Ez a köret nagy körültekintést igényel, ha azt akarjuk, hogy ne legyen gumilabdaszerű, se tapadós ragacs. A lisztet egy tálba öntöm, megsózom. Hozzáütöm a tojást, hideg vízzel felöntöm, amíg nem túl sűrű tésztát kapok. Egy fakanállal gyorsan összekeverem. Annyi víz kell hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen folyós.

Lobogó, forró vízbe szaggatom, persze nokedliszaggatóval. Amikor feljön a víz tetejére, azonnal ki is kell szedni, nem szabad már tovább főzni, mert akkor ragacsos lesz. Mindig le kell öblíteni hideg vízzel! Ez nagyon fontos, mert ha nem öblítjük le, akkor is ragacsos lesz. Ezután szedhetünk rá a pörkölt szaftjából és úgy melegítsük újra, vagy tegyünk rá kevés olajat, zsírt, ha külön és nem összekeverve akarjuk tálalni, de mindig forrón tegyük a tányérra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here