BLACK FRIDAY: A FEKETE PÉNTEK SÖTÉT TÖRTÉNETE

0
57

Manapság, különösen karácsony előtt, igen nagy divatja van már nálunk is az un. Black Friday napoknak, ahol a várásló jelentős leárazásokat érhet el, vagy legalább is ezzel hitegetik. Mint minden vásárlási őrület, ez is az USA-ból jön, és nem sokan tudják, hogy eredetileg nevében a „shoppingoláshoz” nem sok köze volt. Tény az is, hogy ez a beszerzési zavarodottság már nem egy halálos áldozatot szedett Amerikában, amikor is a megvadult tömeg pld. csorda módra elsodort mindent, ami az útjába került. Lássunk néhány érdekes tényt a Fekete Péntekek történetéből.

Az első Fekete Péntek elnevezésű nap az USA történetében 1869. szeptember 24-én történt, és semmi köze nem volt a vásárláshoz, ellenben az államszövetség aranypiacának összeomlásához vezetett. Történt ugyanis, hogy két Wall Street-i befektető hatalmas mennyiségben vásárolt fel aranyat, hogy ezzel felverje az árat, de elszámolták magukat, és a tranzakciójuk miatt az aranytőzsde összeomlott. Ezt a napot innentől a tőzsde fekete eseményként tartja számon. Mindemellett a mai vásárlási roham előzménye az a tény, hogy a nagy amerikai ünnep, a Hálaadás után a boltok rendszerint árleszállításokat csináltak, és mivel ekkortájt regisztrálták, hogy innentől fordul igazán nyereségessé az üzlet, ezt a számvetésekben feketével jelölték — amíg a veszteséget pirossal. A szín tehát innen ered, s bár azóta megpróbálták ezt a gyászszínt valahogy levakarni a leértékelések napjáról, a szokásjog miatt az elnevezés így maradt.

Egy másik történelmi eseménnyel összefüggésben a nap elnevezését egy Philadephiában az 1950-es években megrendezett és tradicionálisan nagy tömegeket vonzó a hadiflotta és a hadsereg válogatottja között megrendezett futballmeccshez kötik. Ez is Hálaadás után volt, de az óriási szurkolóhad okán rengeteg rendőrt kellett kivezényelni, ami miatt ez fekete napja volt a rendfenntartóknak. Viszont a számos látogató megdobta a helyi üzletek forgalmát, emiatt az így keletkezett jelentős haszon még is ehhez a fekete péntekhez kötődött az üzleti világ amerikai történelmében.

Az 1980-as évek tudatos üzletpolitikája hozta össznépi szokásba a Black Friday jelentős árleszállításait Amerika szerte. A boltok már csütörtök éjjel kinyitottak, hogy a péntek minél hosszabb legyen, az emberek pedig sorban állva várták kedvenc üzletük előtt, hogy végre bejuthassanak. Persze amikor nyílt az ajtó, és beömlött a tömeg, sokszor történtek balesetek, hiszen a csordamódra berobogók elsodorták a szerencsétleneket. Az USA története 10 halálos áldozatot jegyzett fel, akiknek halála a pénteki tömeghisztériából eredt. Lássunk néhányat ezekből.

2008-ban történt az első eset, amikor egy Wal-Mart-i dolgozót ajtónyitáskor a beömlő tömeg halálra taposott. A szerencsétlen nő 8 hónapos terhes volt, de az elvakult emberek senkit sem kíméltek, aki az útjukba került, s az ajtóban álló alkalmazott nem kerülhette el a sorsát, hiszen az állapota miatt nehezebben is mozgott. A riporterek döbbenten számoltak be később a szemtanúk nyilatkozatai alapján, hogy a roham akkor sem maradt abba, amikor az áruház többször bemondta hangosbemondón, hogy baleset történt – az embereket egyszerűen nem lehetett leállítani még egy jó darabig. Egy 2011-es Nyugat-Virginia-i eset során egy vásárló, egy szívbeteg 61 éves férfi került a földre az általános lökdösődésben a Target áruházlánc egyik boltjában. Ugyan nem taposták meg, de senki sem sietett a segítségére, és mire az egyik nővér foglalkozású vásárló végül megpróbált rajta segíteni, hosszú idő elteltével, az idős ember már menthetetlen volt. Olyan eset is volt 2013-ban, amikor egy fiatal lánynak azért kellett meghalnia, mert apja elaludt a volánnál vezetés közben hazafelé tartva a fekete péntekes bevásárlásból. A család szerint az apa alig aludt valamit megelőző éjjel, hogy jó helyük legyen a sorban, minél előbb be tudjanak jutni a leárazásokhoz. Miután bevásároltak, a férfi annyira kimerülté vált, hogy a volán mögé ülve elaludt, emiatt összetörte a kocsiját – de nem ő halt meg, hanem a mellette ülő lánya. Egy 2006-os esetben két férfi egy jobb parkolóhely miatt vitatkozott össze, aminek elfoglalása előnyt biztosított volna a bevásárlás megkezdéséhez, és az egyik úgy oldotta meg a helyzetet, hogy dühében lelőtte a másik fekete péntekest. Mivel az USA-ban rengetegen viselnek legálisan fegyvert, ez az eset nem is a fegyver, hanem a vásárlási tömeghisztéria generálta érzelmi túlfűtöttség és féktelen düh miatt volt megdöbbentő.

Persze a Fekete Péntek azóta is töretlenül vonzza a leárazásokra áhítozókat, hiszen az ember-állat már csak ilyen. De nem lehet véletlen, hogy ennek is az ellenpontozásaként ma már egyre többször hirdetnek meg olyan napokat, amikor az embereket arra ösztönzik, ne vásároljanak aznap semmit. Kérdés, hogy hosszú távon majd mekkora sikerrel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here