Habár a koronavírus sajnos teljesen átszabta életünket és azt a négy fal közé és az online térbe szorította, bízunk benne, hogy ez az állapot nem tarthat örökké, és hamarosan visszatérhetünk a normál kerékvágásba. Most mindenesetre maradjuk otthon és vigyázzunk egymásra, hogy mihamarabb újra szabadon járhassunk-kelhessünk a városban – elkerülve a modern baleseteket! Ne feledjük, elég egy pillantás a telefon kijelzőjére, a fülünkben szóló zene miatt figyelmen kívül hagyott dudaszó vagy egy rosszul kivilágított roller, és máris megtörténik a baj. A statisztikák ijesztőek: hazánkban egy átlagos közúti ellenőrzési akcióban a szabálysértők negyede ellen már a kézben tartott mobiltelefon-használat miatt indul eljárás[1], de a gyalogosok is egyre több balesetet okoznak az utcai kütyühasználat miatt. Az új eszközök használatából fakadó veszélyeket gyakran észre sem vesszük, így a Generali házi szakértői, Vályi István műsorvezető és Härtlein Károly tanszéki mérnök útnak indultak, hogy Budapest utcáin füleljék le a modern közlekedés „bűnözőit”.

#korabbifelvetel#maradjotthon#keszuljtudatosan#modernbalesetek#vigyazzunkegymasra#maradjotthonisbiztonsagban

 2019-ben indította útjára társadalmi kampányát a Generali, miután nap mint nap szembesültek a #modernbalesetek egyre növekvő számával és az olyan közlekedési szituációkból származó károkkal, melyeket korábban csak elvétve lehetett tapasztalni. A mobiltelefonok, kütyük és persze a divatos közlekedési eszközök szépen lassan elengedhetetlen kellékei lettek az életünknek, az általuk megjelenő veszélyforrásokra azonban még nem fordítunk elegendő figyelmet. Habár a hatóságok folyamatos akciókkal igyekeznek tudatosítani, mennyire felgyorsult és megváltozott a mindennapi közlekedés, a felbukkanó újabb és újabb trendeket – nagyrészt az internetnek köszönhetően – szinte lehetetlen követni. Mi történhet az alatt a néhány másodperc alatt, amíg lepillantunk a mobilunkra a zebrán? Milyen szabályoknak kell megfelelnünk, mikor segway-re vagy elektromos rollerre pattanunk? Milyen veszélyeknek tesszük ki magunkat, amikor a fülesünkben bömbölő zenével szállunk biciklire?

Nyakukba vették a várost az Előrelátók

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ tavaly óta a Generali Előrelátó Show-jának házigazdái, Vályi István műsorvezető (TotalCar, Brutális fizika) és az „új Öveges professzor”, Härtlein Károly tanszéki mérnök (Brutális fizika), akik eddig látványos kísérletekkel mutattak be potenciálisan veszélyt jelentő szituációkat a stúdióban. A szakértők ezúttal terepre vitték az elméleti tudást és bepattantak a #modernbalesetek furgonba, hogy élesben füleljék le a figyelmetlen közlekedőket a budapesti bevárosban. Hogy mit találtak? Sok modern közlekedési „bűnözőt”, akiket nem csak jó tanácsokkal, de a balesetek megelőzésére szolgáló eszközökkel, például bukósisakkal és autós kihangosítóval is elláttak.

 

A vezetés közbeni mobilhasználat veszélyeiről sokat hallani, ez azonban mégsem tartja vissza a legtöbb sofőrt az utakon. A számok pedig magukért beszélnek: a mobillal vezetőket négyszer nagyobb eséllyel éri közlekedési baleset, ami nem is csoda, hiszen reakcióidejük átlagosan 50%-kal nő[2]. Lehet kényelmesen és biztonságosan közlekedni egyszerre, nézzük, mit tanácsolnak az Előrelátók (a videó korábbi felvétel, #maradjotthonisbiztonságban):

VIDEÓ: HÍVOTT MÁR FEL A LELKIISMERETED? 

Mi a helyzet a gyalogosokkal? Az, aki közlekedés közben is a mobilja kijelzőjét bámulja, szinte teljesen elveszti a periférikus látását, így nem csak a zebrán, de a járdán haladva sincs biztonságban. Ha pedig a fülesében is hangos zene szól, még egy kulcsfontosságú érzékszervet kapcsol ki, és szinte teljesen elvágja magát a környezetétől. Ahogy az sejthető, ezeket a közlekedési bűnöket sem kellett sokáig keresni Budapest utcáin (a videó korábbi felvétel, #maradjotthonisbiztonságban):

VIDEÓ: LÁTOD, HOGY NEM LÁTOD?

A 2014-ben indult internetes kihívások máig sem csillapodtak, és az esetek döntő többségében nem csak értelmetlenek, de kifejezetten balesetveszélyesek is. Hallottál már a Splash kihívásról? Nos, az Előrelátók sem, de egy fővárosi parkban ezzel a lájkgyűjtő módszerrel is megismerkedtek közelebbről (a videó korábbi felvétel, #maradjotthonisbiztonságban):

 

VIDEÓ: VIZES TALP VAGY TALPIG VIZESEN? 

Az Előrelátók kampány az ezekhez hasonló #modernbalesetek megelőzésében vállal szerepet azzal, hogy segít beazonosítani az emberek számára az ingerküszöbük alatt maradó veszélyhelyzeteket. Ha tudatosítjuk magunkban ezeket az újfajta veszélyforrásokat, később már olyan ösztönösen védekezünk velük szemben, mint ahogy körülnézünk, mielőtt a forgalmas úttestre lépnénk; márpedig az odafigyelés és a tudatos közlekedés életeket menthet. Ügyeljünk jobban magunkra és környezetünkre, hiszen a való világ nem a kütyükben, hanem a körülöttünk van!

[1] http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/figyelem-az-utra-tispol-eredmenyek
[2] https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/road-traffic-injuries, https://nlc.hu/csalad/20190423/ne-tedd-vezetes-kozbeni-mobilozas-veszelyei/

generali

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here