AZ ONLINE BARÁT IS LEHET IGAZI BARÁT?

0
286

Az internet valósága csodálatos, hiszen villámgyorsan teremtünk kapcsolatot bárkivel akár a világ másik végéről is. Kommunikálunk, élőben vagy írásban, és hamarosan úgy érezzük, az ember a vonal másik végén szinte már a barátunk. De lehet-e barát egy olyan személy, akit élőben még sosem láttunk?

Mindenki lehet online barát, akit kizárólag az internet világán keresztül ismerünk meg, a szociális médiában, csevegő vagy ismerkedő oldalakon. A Facebook a legnagyobb olyan közösségi tér a mai világhálón, ahol ilyen ismeretségekre leginkább szert tehetünk. Hiszen való életbeli barátunk ismer egy másik valakit, akivel mi még sohasem találkoztunk, de ez a helyzet számunkra egyfajta ajánló: ha az kedvel valakit, akit mi is szeretünk, akkor a harmadik fél is lehet számunkra érdekes. Felvesszük az eddig ismeretlennel a kapcsolatot, hiszen a „hely” erre adja magát, levelezünk, fényképeket cserélünk, egymás dolgairól beszélgetünk, legyen az család, hobby vagy bármi. Bele sem gondolunk, hogy mindez a „való világban” közel sem mehetne ilyen gyorsan, hiszen erre van az online tér: itt minden valahogy felgyorsul. Egymás látása sem akadály: számos videós alkalmazás hozza azt az illúziót, hogy az, akivel egymást látva beszélgetünk, olyan, mint ha ott ülne velünk szemben.

Az online fenntartott kapcsolatok igen hasznosak lehetnek számunkra, ha új helyre költözünk, ahol korábbi családtagjaink, ismerőseink fizikailag távol vannak tőlünk. Akkor is ott a „barát”, akit hívhatunk, akivel szinte azonnal beszélhetünk, és ez valós időben történik. Fontos azonban azt tudnunk, hogy akit még élőben sosem, csak interneten keresztül láttunk, a speciális helyzetből adódóan elrejtheti személyiségének bizonyos vonásait, így nem biztos, hogy valaha is teljesen megismerjük, ha ő ezt nem akarja. Sosem látjuk az ilyen barát másik, „rossz” oldalát. Sosem borul ki előttünk, vagy csinál olyat, amit az élet spontanaitása megmutathatna nekünk. A képernyő másik oldalán az a valaki mindig tiszta, rendezett, és csak a mi rendelkezésünkre áll – ilyen a valós életben persze nincs. Mindezekből az következik tehát, hogy bármennyire is segít egy online kapcsolat, mégsem olyan, mint az „igazi” — viszont ha rászánjuk magunkat a fizikai együttlétre, valódivá válhat.

Ha megszervezzük az első találkozást, sose felejtsünk el a biztonságunkra is gondolni. Bárki bármilyennek „eladhatja” magát, és habár nem valószínű, hogy pont egy titkolt bűnözővel hoz össze a sors, egy ilyen első „randi” esetében mindig legyen valaki a közvetlen környezetünkből, aki pontosan tudja, hova megyünk és kivel töltjük az időnket. Bárkit érhet csalódás bármilyen formában – ha pedig gyermekünk fut össze első alkalommal valakivel, akkor pedig a körülményekre még fokozottabban figyeljünk.

… És ha végül minden jó megy, és megtörténik a nagy találkozás, egy könnyű csevegés merőben más élményeket hozhat, mint az online. Korábbi pozitív érzéseinket az első életbeni alkalom meg is erősítheti, de el is törölheti, hiszen „élőben” egy kicsit minden más. S ha az első találkozás pozitív kicsengésű, az eddigi online barátság valódi, hús-vér és lelki kapcsolattá is válhat, ha szerencsénk van. Ha nincs, és nem sikerült jól a dolog – nos, akkor legalább ezt is megpróbáltuk.

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here