Nyugat Európa kisvárosait járva gyakran találkozik az ember furcsa, szines dobozkákkal az utcák mentén. Közelebbröl megtekintve felfedezzük a gyerekkorunkból ismert cukorka- és rágógumi automatákat. Viszont most virágmag adagolónak funkcionálták át. Ez a fantasztikus ötlet, egyrészt  példaértékü újrahasznosítás, de a rovar- és méhállomány megvédése érdekében is nagyon fontos. Hisz úton-útfélen, bárki, nagyobb eröfeszítés nélkül is tud virágmaghoz jutni, amit kertjében, vagy akár egy út menti tisztáson is elszórhat. Leginkább a hagyományos vadvirágok magjai találhatók ezekben a kis kapszulákban. Ezek vonzzák leginkább a szorgalmas méheket.

Még jobb ötletnek mutatkoztak az agyaggolyóba rejtett magok, így azok egyenesen a földdel együtt bárhol eldobhatók. És már csak várni kell a színes virágokat, amelyek vonzzák a lepkéket és méheket. Ezen kezdeményezés szlogenje: „Tegyük szinesebbé a világot“ szószerint azt a célt tüzte ki, hogy a színes virágok az ember, de a rovarok életét is megszépítse.

Vannak kísérletezöbb hobby kertészek is, akik pl. pálmafa magokat rejtenek az ilyen „cukorka- adagolókba“, bár ezeknél személy szerint szkeptikus vagyok. Hiszen ezek a pálmák több évig alig 20-30 centiméteresre nönek meg. Így a sikerélmény akár több évtizedre is elhúzódhat, ellentétben a évelö vadvirágokkal.

Ilyen és hasonló kezdeményezések a méhállomány megvédésére már Európaszerte gyakoriak, viszont kis hazánkban eddig sajnos ilyennel nem igen találkoztam. Szerencsére találunk mifelénk is még müveletlen mezöket, réteket, söt, már egyre több tudatos kerttulajdonos is szándékosan hagy egy kisebb-nagyobb müveletlen területet. Ezzel is hozzájárulva a környezettudatossághoz – víz spórolás, kémiai anyagok permetezés elkerülése, komposztálás…stb. Sokan úgy vélik, hogy egy lusta kertésszel állunk szemben, ha egy kert részben „csak gyom“ nö, pedig természetvédelmi szempontból a vadvirágos buja kert sokkal tudatosabb mint a kitisztított, gyom- és rovarmentes, túlpermetezett kertek. És nem utolsó sorban esztétikai szempontból is sokszor szebb, romantikusabb egy pipacsos, margarétás rét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here