Agnes Sorel (1422-50), a középkori Franciaország első hivatalos királyi szeretője

0
203

Ki volt ez a francia nő, aki már élete során legendává vált, divatot teremtett, korának legszebb hölgyeként magasztalták, ellenfelei viszont hataloméhes kurvának titulálták?

Agnes mindössze 28 évet élt, de ezalatt mindent elért, sőt többet is, mint amit a kor egy nemesi hölgye csak elérhetett. Fiatal lányként került VII Károly udvarába a királyné udvarhölgyeként, és a francia uralkodó szeme azonnal megakadt rajta. Károly egy életre rabja lett a szépséges nőnek, elhalmozta javakkal, földdel, várakkal, különleges ékszerekkel.

Volt egy dolog még a fentieken túl is, amit eleddig királyi kedves meg nem kapott: Agnest hivatalosan is kinevezték uralkodói szeretővé. Persze ez a dekrétum hatalmas felháborodást keltett nem csak az országban, hanem egész Európában is. A kor szokásai szerint a királyné helye megdönthetetlen volt, a szeretők pedig jöttek-mentek. Agnes volt az első, aki hivatalos udvari posztot nyerve jelentős politikai befolyásra is szert tehetett. S mivel nem csak szép volt, de okos is, ezt a pozícióját korai haláláig töretlenül meg is őrizte. Tekintve, hogy nő ennél magasabb szintre nem léphetett, kivéve persze az uralkodói hitveseket, úttörő ő az önálló, befolyással bíró és nagyhatalmú politikusnők sorában.

Hogy mindemellett mitől lett még életében legenda? Legalább annyian csodálták, mint gyűlölték túlzott hatalma miatt, elsősorban a királyi család tagjai. Hogy igaz vagy csak kitalált, de hozzá kötik annak a vérlázító korabeli divatnak a megjelenését, mi szerint az udvari hölgyek kitakart fél kebellel jelentek meg hivatalos eseményeken. Erről több korabeli festmény is született. Állítólag Agnes keblei annyira csodásak voltak, hogy Károly mindenki másnak megtiltotta szeretőjén kívül a gyémánt nyakék viselését, hogy csak Agnes emelhesse ki bőre szépségét ezen rendkívüli kövekkel.

Igen rövid élet adatott meg ennek a különleges nőnek, s ezen idő alatt az uralkodó számára 3 leánygyermeket is szült. Halála negyedik terhességének végén érte, úgy tartják, lehet, hogy megmérgezték. Mindösszesen 28 évet élt, még is kitörölhetetlen nyomott hagyott a francia históriában, s külön a női történelemben is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here