A VÉRES GRÓFNŐ

0
64

Vajon Báthory Erzsébet grófnő tényleg meggyilkolt több száz ártatlan fiatal nőt? Vagy csak a korszak hatalommal bíró férfijai vádolták ilyen istentelenségekkel, hogy a vagyonát megkaparinthassák? Lássuk, mi lehet az igazság a véres legendák mögött.

1602-ben kapott szárnyra először az a pletyka a felvidéki Trencsénben, a mai Szlovákia területén, hogy azok a fiatal szolgálólányok, akiket a csejtei kastélyba munkára felvesznek, hamarosan eltűnnek. Egy idő után egyre többen vártak volna választ a rejtélyre a várkastély úrnőjéről, Báthory Erzsébettől.

Erzsébet grófnő rendkívül patinás magyar főúri családból származott, hiszen a Báthoryak fejedelmeket is adtak Erdélynek, s a családi tekintély mellé hatalmas vagyon, jelentős birtokok is társultak. Erzsébet férje maga is egy kiemelkedő főúri sarja a korszaknak, az a Nádasdy Ferenc, aki a hódoltsági harcokban valóságos élő legendává nemesült vitézi tettei által. Nádasdy gróf rengeteget volt háborúban, s ezalatt a családi birtokok igazgatása a grófnőre szállt. Fantasztikus erő, s vagyon volt ez így a korszakban egy nő kezében, amit nem sokan néztek jó szemmel. Amikor az eltünéses pletykák szárnyra kaptak, Nádasdy megint háborúban volt, s mikor 1604-ben egy csatában elesett, a mendemondák csak felerősödtek.

A történetek arról szóltak, hogy Báthory grófnő a csejtei vár környéki falvakból munkára hívta be a fiatal parasztlányokat, akik egy idő után eltűntek. Mesélték, hogy többen szemtanúi is voltak a gyilkosságoknak, kínzásoknak, de persze a grófnő társadalmilag olyan magas pozícióban volt, hogy férje halála után hat évnek kellett eltelnie, mire Habsburg Mátyás, a királyi Magyarország uralkodója elrendelte, mi szerint kancellárja, Thurzó György személyesen vizsgálja ki az ügyet.

A történtírók szerint Thurzó a helyszínen közel 300 embert hallgatott meg, s vallomásaikból egy igazi horrorsztori kerekedett ki. Állítólag a grófnő rendkívüli kedvét lelte az áldozatai kínzásának, és erre hihetetlen, s igazi középkori módszereket eszelt ki. Meséltek a lányok bőrének forró vasakkal való égetéséről, körömletépésről, hideg vízben való halálra fagyasztásról, vagy agyonverésről, de olyan őrültségekről is, mi szerint a grófnő sátáni gerjedelmében saját fogaival szaggatta áldozatai testét. Kedvenc szadista eszköze állítólag egy olló volt, amivel testrészeket csonkított, vagy a bőrt vágta le a szerencsétlen nőkről.

Minden korban vannak szadista őrültek, lehet, a grófnő is egyike volt ezeknek. De az, hogy el is akarták ítélni, abból vált nyilvánvalóvá, hogy olyan képtelenségeket is „bizonyítottak” ellene, mi szerint evett az áldozatai húsából, s azért volt ilyen elvetemült, mert az ördöggel hált, s neki ígérte magát, ill. tetteit. Egyesek szerint vámpír volt, aki áldozatai vérét szívta, mások szerint az örök fiatalságot keresve a meggyilkolt lányok vérében fürdött minden nap. Ezen utóbbiak miatt ragasztotta rá ezután a história a véres grófnő nevet is.

Thurzó György végül a vallomások alapján 80 lány meggyilkolásában találta bűnösnek a grófnőt. Közvetlen környezetének szolgálóit boszorkányként elégették, de a grófnő maga nem kapott halálbüntetést. 1614-ben bekövetkezett haláláig várában letöltendő szobafogságra ítélték, lakrészét nem hagyhatta el.

Az utókor árnyaltabban vizsgálja az esetet, s jó nagy adag piszkos politikát is felfedezni vél a történet s a meghurcolás mögött. Fontos tudni pld, hogy Habsburg Mátyás hatalmas összeggel tartozott korábbi kölcsönei okán Erzsébet férjének, s nem igen akaródzott neki ezt visszaadni. Ez a per kapóra jött a királynak, még akár ösztönözhette is az ítéletet, hiszen így megszabadult az adósságoktól Erzsébet halála után. Eredetileg halálbüntetés lett volna a királyi ítélet, hiszen így az uralkodóra szállt volna a töménytelen vagyon, de a rendkívül befolyásos család közbelépésére ettől a király végül kénytelen volt elállni.

Vélhetőleg, családi háttere miatt, Báthory Erzsébet egy rendkívül művelt, vagyonos és emiatt, ill. címei miatt is független, erős nőként irányította birtokait a 17. század férfiak uralta világában. Erőszakos is volt, hatalmaskodó is, de talán nem szörnyeteg. Mivel státusa miatt vesznie kellett, egész karaktere és függetlensége lehetett legfőbb oka annak, hogy elítélték, bezárták, és minden hatalmától megfosztották. De akár egy szerencsétlen áldozat, akár egy valódi vérszívó szadista volt, a történelemben mindmáig úgy él, mint a csejtei véres grófnő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here