A vadregényes Sződligeti horgásztó

Különleges élményben lehet részünk, ha egy hangulatos sétával felfedezzük a Sződligeti horgásztó mesebeli világát.

0
1637
Sződligeti horgásztó
Sződligeti horgásztó Fotó: Dvornik Gábor

Budapesttől mindössze 30 kilométerre, Pest megyében fekszik, Vác szomszédságában, Sződliget határában, egészen közel a településhez. Kirándulásunkat akár össze is köthetjük Sződliget és a környéken található több horgásztó bejárásával, így egy egész napos, békés programot szervezhetünk magunknak.

Vác irányából Sződligetre érkezve a lámpa után forduljunk balra. Hamarosan elérkezünk egy cukrászdához, ahol akár útbaigazítást is kaphatunk, hiszen ez lesz gyalogtúrán kezdő pontja. Autóval továbbmenni igazi merénylet lenne a természet csodái ellen.

Egy eldugott erdei út vezet erre a vadregényes tájra, már az ártéri erdő hatalmas fái között bolyongva is érezzük a rejtett kincs erejét. Nem lesz egyszerű megközelíteni a tavat, hiszen mára a Sződligeti Sporthorgász Egyesület magántulajdona. A tavat kis öblöcskék, apró félszigetek övezik, amelyeken idilli, nádból, fából épült házikók fészkelnek. A kanyargó partvonal gyönyörű látványt nyújt. Törekedjünk arra, hogy ne zavarjuk se a horgászokat, se a természetet. Csendesen, illedelmesen sétáljunk körbe és szívjuk magunkba mindazt, amit csak a természet adhat. Kicsit megpihenhetünk és alaposabban elmélyülhetünk a látványban, a táj csodáiban. Találkozhatunk hóddal, madarakkal, akár jégmadárral is. Ősszel páratlan látványt nyújthat a víz felett sejtelmesen lebegő ködfelhő.

A tó keletkezése egy téglagyárhoz köthető. Az alapanyag erdei bányászatával keletkezett kubikgödröket géppel bővítették ki. Régebben a kacskaringós Sződ- Rákos-patakot vezették keresztül rajta, amit holtágakat hagyva kiegyenesítettek, most ezt a szerepet a Felső-Sződ- Rákos-patak tölti be.

A patak és a holtágak szabadon látogathatóak, viszont a horgászati lehetőségekről a közösségi házban kaphatunk információkat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here