Bár hazánkban a poligámia illegális, nemcsak a többnejűség, hanem a szeretők is rámehetnek a szívedre. Megdöbbentő? Mégis el kell hinned, sajnos már bebizonyították…

Ötszörös esély

A felmérésben nem kevesebb, mint hatszáz férfit vizsgáltak, akiknek szívéről rendszeresen készítettek röntgenfelvételeket. Azt tapasztalták, hogy akik egyszerre több nővel éltek együtt, azok ötször nagyobb eséllyel küszködtek valamilyen szívproblémával.

Mivel a felmérés olyan országokban készült, ahol a poligámia engedélyezett, úgy érezheted, hogy te mentesültél e nehézség alól, pedig nem, hiszen a szerelmi háromszögekre is igaz lehet az állítás. Sőt, talán hatványozottabban érvényesülhetnek a negatív hatások, ugyanis ami egyes helyeken hivatalosan zajlik, azt másutt titokban kell tartani – legalábbis a tényleges kapcsolat érdekében.

Ez azonban folytonosan lebukásveszéllyel, stresszhelyzetekkel és kivédhetetlen konfliktusokkal jár.

Miért veszélyes a poligámia?

A poligámia hivatalosan nem éppen annyira egyszerű, mint ahogy mi azt itthon, a kényelmes fotelünkben elképzeljük. Messze nem arról van szó, hogy egyszerre több kedves gondoskodik a kényelmünkről, kényeztetésünkről, akik ráadásul szinte rabszolgaként üzemelnek.

Hivatalosan mindenkinek csak annyi felesége lehet, amennyiről tud gondoskodni, s ez a felelősség bizony a kapcsolat ápolására, a gyermekek nevelésére és a család fenntartására is vonatkozik. Minél több a feleség, annál több lehet a gond és az aggodalom, miközben a férjeknek egyre kevesebb idejük jut önmagukra, a pihenésre, feltöltődésre.

Az idegeskedés már eleve nagyon negatívan hat a szív egészségére, úgyhogy a modern férfiálomban élő poligámia a valóságban egészen más jelent.

És a titkos szerelmi háromszögek?

A titkos szerelmi háromszögek ugyan nem járnak (legalábbis általában nem) a családfenntartás nehézségeivel, de más úton károsítják a szív egészségét. Mint írtuk, a folyamatos stresszért cserébe általában csak néhány pásztoróra jár, ráadásul az aggodalmaskodó férfiak nagyobb eséllyel kapnak rá valamilyen káros szokásra, függőségre.

A lopott órákat valahonnan el kell venni, márpedig jellemző módon a korábban megszokott pihenéstől, az edzéstől van lehetőség némi extra időt nyerni, holott ezek a tényezők ugyancsak az egészséget szolgálnák. A célpontig történő utazás önmagában is stresszes lehet, messze nem csupán a lebukás ténye miatt. És akkor még nem is beszéltünk az anyagiakról, amik nyilván nem olyan nyomósak, mint a poligámia esetén, de attól még igenis jelen vannak. A jelentkező extráról pedig nem csupán gondoskodni kell, otthon el is kell magyarázni, mikor került kiadásra…

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here