A NŐ, AKIÉRT EGY ANGOL KIRÁLY ELDOBTA A KORONÁT

0
104

Ki gondolná, hogy II. Erzsébet angol királynő egy amerikai nőnek köszönheti a trónra lépését. Wallis Simpson volt az a kétszeresen elvált asszony, aki úgy elcsavarta a néhai VIII. Edward fejét, hogy az miatta lemondott a trónjáról, átadva a koronát öccsének, annak a VI. Györgynek, aki apja a jelenlegi angol uralkodónőnek. Ha nincs ez a világraszóló botrány, a Windsor házban az egész trónutódlás másképp alakul.

Történetünk hősnője, Wallis Simpson egyszerű amerikai középosztálybeli és akkortájt már második férjével élő asszonyként érkezett Angliába az 1930-as években. A kor társasági elitjéhez azok tartoztak, akik kapcsolatba kerültek az angol uralkodó ház tagjaival, s a főváros, London első számú playboy-a maga a walesi herceg, Edward volt – ahol ő szórakozott, az vált a mindenki által legkeresettebb hellyé. Nem csoda, hogy minden amerikai is ehhez a körhöz szeretett volna tartozni, s Wallisnak és férjének (történetünkben szinte mellékszereplő) baráti kapcsolatai révén sikerült is a herceg közelébe férkőznie.

Wallis Simpson nem volt különösebben szép, viszont érdekes, elbűvölő személyiséggel rendelkezett. Ki tudja hogyan, de megfogta Edwardot, akit meglepett és elbájolt az asszony közvetlen stílusa, baráti közeledése. A rossz nyelvek szerint Wallis csak a hercegi udvar nyújtotta lehetőségeket akarta élvezni, persze hízelgett neki a trónörökös vonzalma, de elsősorban társadalmi előnyökért volt az adott társaság tagja. Bár Edward egyre inkább jelét adta vonzalmának, Wallis férje szinte szándékosan a háttérbe vonult, hiszen ki is állhatna, pláne ha ennyi előnnyel jár, egy hercegi szerelem útjába.

Egy kis túlzással azt mondhatjuk, bár Wallis nem sokat tett érte, csak önmagát adta, de a trónörökös rövidesen fülig beleszerelmesedett, s egy idő után az asszony nélkül sehova sem ment. A királyi család persze rosszallóan szemlélte a kapcsolatot, de Edwardot semmi nem érdekelte, többször hangoztatta, majd egyszer feleségéül szeretné a nőt. Ennek rövidesen, Wallis második válása után, már törvényes akadálya sem volt.

Nos, amilyen furcsa is a történelem, 1936 januárjában, a trónörökös számára a legrosszabbkor, V. György angol király elhunyt, s Edward lépett a helyébe. Tragikomikus módon királyi címének nem tudott örülni, hiszen az anglikán egyház szabályai szerint, aminek az angol uralkodó a feje, a király elvált nőt nem vehet feleségül. Edward 11 hónap tipródás után végül úgy döntött, inkább lemond a trónról, ha csak így veheti el álmai asszonyát – s ezt meg is tette 1936 decemberében.

,,Lehetetlennek éreztem, hogy ezt a nehéz terhet felelősséggel viseljem, és megtegyem kötelességem, mint király, ahogy szeretném, annak az asszonynak a segítsége és támogatása nélkül, akit szeretek. ” — hangzott el a király hivatalos indoklásában. A bejelentés megtörtént, Edward átadta trónját öccsének, s persze a dologból világraszóló botrány kerekedett.

Soha még így angol uralkodó nem mondott le a koronáról, s persze, bár ez Edward döntése volt, mindenért a nőt hibáztatták. Wallisnak szinte menekülnie kellett az országból, válása után házasságukat megalázóan szűk körben kötötték meg, hiszen a királyi család nem ált szóba velük, s nő áhított rangját, főhercegnői címét soha nem kaphatta meg.

A hírhedett párt a gondok és botrányok a lemondás után sem kerülték el. Wallis jobboldali eszméket vallott, szimpatizált nem csak az angol, de a német náci ideológiával is. Példátlan módon azt is elérte, hogy Hitler fogadja őket, ami rendkívül nagy zavart és felháborodást keltett a harmincas évek angol politikai életében. Ha eddig nem voltak kitaszítottak, most a kormány tett róla, hogy a világ végére kerüljenek, így Edwardot kirendelték a Bahamák kormányzójának, s ő erre nem mondhatott nemet.

Elmúlt a háború, új világ épült, de párocska hivatalosan soha nem nyert bocsánatot. Franciaországban, s Amerikában élték csillogó életüket, divatos társasági párként, de gyermekek nélkül s örökös botrányhősi státusszal, amiből soha nem léphettek ki. Edwardot előbb élte el a halál, Wallis akkor és csak egyszer, jelenhetett meg a temetésen az angol királyi udvarban. Férjét 14 évvel élte túl, amikor 1986-bn ő is eltávozott az élők sorából. Edward végakarata szerint, melyet II. Erzsébet sem tagadhatott meg, mindketten angol földben, egymás mellett nyugszanak az idők végezetéig.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here