A fiatal nők nagyobb eséllyel érzik magányosnak magukat, mint a férfiak – derül ki a brit statisztikai hivatal friss felméréséből. A maga nemében egyedülálló adatsor szerint minden tizedik szigetországi fiatal gyakran magányos.

A helyzetet bonyolítja, hogy a magányosság érzéséhez egyfajta stigma is tapad, nem csoda, ha a fiatalok kifejezetten félnek tőle, és attól, hogy magányukat kudarcként értékeli a világ.

A fiatalok között nem kevesen rejtik el magányukat a közösségi oldalakon, úgy téve, mintha nem lennének egyedül.

A brit statisztikai hivatal (ONS) 10-24 évesek körében végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 11 százaléka gyakran, 34 százaléka pedig alkalmanként magányosnak érzi magát, és inkább a lányok szembesülnek ezzel az érzéssel.

A szakemberek megpróbálták felmérni, melyek azok az élethelyzetek, amik nagyobb valószínűséggel teszik magányossá a fiatalokat. Azt találták, hogy elsősorban a változások hozzák elő a magány érzését.

„Megvizsgáltuk, a gyerekek és a fiatalok milyen gyakran és miért magányosak. Fontos szerepet játszanak a változások, például az átmenet az általánosból a középiskolába vagy később onnan az egyetemre, illetve a felnőtt lét első évei” – mondta a BBC-nek az ONS munkatársa, Dawn Snape.

Az sem meglepő, hogy a nagyvárosokban élő fiatalok gyakrabban magányosak, mint azok, akik kisebb településeken laknak. Ugyanígy magányosabbá tesz a szegénység. Azon sem nagyon van mit csodálkozni, hogy a problémás élethelyzetek – betegség, családi feszültségek, gyász, vagy zaklatás – is előidézi az érzést.

Sajátos módon már önmagában a magánytól való félelem is problémát jelent. Nem csoda, hiszen különösen ebben a korosztályban a magányt könnyen a beilleszkedési problémával és a népszerűtlenséggel azonosítják.

Érdekes a közösségi média szerepe is, ami egyrészt segíthet a kapcsolattartásban, másrészt lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok elfedjék vele a magányukat. Ugyanakkor a megkérdezettek közül nem kevesen mondták azt, hogy a közösségi oldalak a kitaszítottság érzetét kelthetik, illetve a valódi barátság helyett művi kapcsolatokat táplálhatnak.

A magányosság, elszigeteltség egyre nagyobb probléma világszerte, olyannyira, hogy például a brit kormány 2018 őszén külön stratégiát dolgozott ki ellene.

(csalad.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here