A fogyókúrák ideje lejárt, válts életmódot!

0
121

A fogyókúra az első rövid időszak motiváló eredményei után legtöbbször egy időre megáll, vagy csak csigalassúsággal döcög tovább. Hiányoznak az olykor nagyon is szükséges örömforrást biztosító ételek, és a kihagyott vagy halasztott edzés miatti lelkiismeret furdalással is komolyan meg kell küzdenünk. Lassan boldogtalanok leszünk. Ennyi feladás után már nem is olyan kecsegtető a kívántalak, nehezen találunk motivációt a folytatáshoz.

Jól ismert jelenség a jojo effektus is, ami mégjobban kedvünket szegheti.

De mi lehet a megoldás arra, hogy a fogyókúra kínzásait elkerüljük, az eredményt mégis elérjük?

Fogyókúra helyett az életmódváltás hozhat sikert. Kezdhetjük kíméletesen is, néhány kialakultszokásunk újragondolásával:

Nézzük a táplálkozást!

Segítenünk kell a táplálékfeldolgozás folyamatát.
Javítanunk kell az anyagcserénken a megfelelőmennyiségű folyadékbevitellel (fokozatosan növelve napi 2,5 -3 literre) és érdemes fokozni a bevitt
táplálék rosttartalmát is. Étkezés előtt 20 perccel egy pohár víz belépő a könnyebb emésztéshez.

fogyókúra folyadékpótlás

Ami a fehér lisztet és a fehér cukrot illeti, könnyedén búcsút vehetünk tőlük, mert ezentúl nélkülük folytatjuk. Hiányérzetünk nem lesz, mert helyettesítjük őket minden más zöldlámpás finomsággal. Vigyázni kell, mert sok étel alapanyagaként megjelennek, tehát az a legjobb, ha magunknak főzünk és a csábító illatokat árasztó pékségekbe be sem tesszük a lábunkat éhesen. Ezt sokan hatalmas lemondásnak érzik, amíg rá nem jönnek arra, hogy van megoldás. Nézzünk körül a lisztfélék között, mert hatalmas a választék és hasonló célt szolgál a zabpehely, zabkorpa is.

Az édesítőszerek nagy választékában már fellelhetőek a természetes alapanyagok származékai, válogathatunk kedvünkre. Ha nem akarunk annyira szigorúak lenni magunkhoz, szavazzunk a barna cukorra vagy a gyümölcscukorra. Bár a kalóriatartalmuk nem sokban különbözik a fehércukortól, de a szervezetünk könnyebben feldolgozza. Ebből következik, hogy ehetünk fincsi sütit, palacsintát, CSOKIT, fagyit, csak nem mindegy, hogy miből készül.

A legtöbb cukrászda kínálatában megtaláljuk a paleo készítményeket, cukormentes fagylaltot – ami a nagyobb áruházak hűtőpultjában is fellelhető. Cukormentes csokoládé, keksz, egyéb finomság a kisebb üzletek diétás részlegén is található.

zabpehely, zabliszt

Mivel az étkezés tényleg nagy szerepet kap az életmódváltásban, nem elég ennyit változtatnunk.

Néhány apró trükk, további kilókat robbanthat le rólunk:

  • Próbáljuk ki a reggelinket zabkására, cukormentes müzlire, müzli szeletre, kukoricapehelyre, tojásra cserélni.
  • Ebédünkben gyakran szerepeltessük a csirkemellet, ami gyorsan és nagyon változatosan elkészíthető.
  • Mellé inkább zöldségféléket együnk, mint a szokásos köretet! Gyorsabban tudunk majd emészteni.
  • A krumplit, rizst, ne hússal fogyasszuk. Receptoldalunkon ebben próbálunk segíteni.
  • Egy trükk: tegyünk a tányérunkra a szokásosnál kicsit kevesebbet. Ha megettük természetesen csábítást érzünk majd az újabb adagra, de adjunk egy esélyt, várjunk 10 percet, míg az agyunk is jóllakik,  hátha mégis elég volt. Sőt, használhatunk kisebb tányért is, így agyunk telinek fogja értékelni kisebb mennyiségű étel mellett is.
  • Étkezések között inkább ne csipegessünk, de ha mégis akkor olyan élelmiszereket válasszunk, aminek magas a fehérjetartalma és alacsony a szénhidráttartalma.
  • Ha eddig későn vacsoráztunk, akkor a vacsoránkat tegyük korábbra.

Nézzük akkor a mozgást, ami nélkül a fentiek sajnos nem hoznak mérleggel mérhető eredményt: Itt mindenkinek rögtön a kemény torna, vagy a futás jut eszébe először és leginkább ezért rakosgatjuk egyre messzebb a naptárban a fogyókúra kezdeti dátumát.

Próbáljunk ki sok edzésformát, keressük meg, mi tetszik nekünk. Ha tényleg szeretnénk, hogy látványosan induljanak meg a kilók, akkor mielőbb találnunk kell egy olyan mozgásformát, amivel hetente legalább kétszer 40 percig pulzusemelő, aerob mozgást végzünk.

Ennél több alkalom még hatásosabb. Készüljünk fel rá, hogy egy hónapig erőfeszítés kell, de utána minden megy magától. Ezért kell olyan mozgásformát találnunk, amit szeretünk, tetszik. Ez egyénenként eltérő, de oldalunk folyamatosan bővülő olvasnivalóiban, videóiban igyekszünk a teljes választékot bemutatni.

Fontos, hogy a mozgás fő célját hosszútávra jelöljük ki, és ez ne a fogyás, hanem a szervezet egészsége, a mozgás öröme, a fittség fenntartása legyen. A módszer lényege a kísérletezés, az egyéni arculat kialakítása, mert mindent csak annyiban szabad
változtatni, amit nagyobb erőfeszítés nélkül végrehajthatunk, így hosszútávon életmódunkba építhetünk.

Ezek kezdeti lépések, amik biztos, hogy elindítják a fogyást és fél év alatt lényeges
átalakulást tapasztalhatunk, akár minden feleslegtől meg is szabadulhatunk. Innen már
továbbfejlődhetünk, sok jól használható étkezési módszer közül válogathatunk, ha elmerülünk a témában, akár kis tudóssá válhatunk.

Találjuk ki, melyik lesz a csalónapunk, ekkor bátran kiléphetünk az általunk felépített keretből. Egy idő után lehet, hogy erre nem is lesz szükségünk, csak olykor-olykor.

És még valami! Ne jelöljünk ki kezdési dátumot: jövő hét, új év, szülinapunk, majd ha… Kezdjük el pont most, szépen, lassan, kíméletesen, fokozatosan a változtatásokat, foglalkozzunk kicsit a témával! Ó, hiszen ezt már el is kezdtük…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here