Tudtad, hogy ha intenzíven nézel valakinek a szemébe vagy a saját arcodat egy tükörben több mint 10 percig, akkor megváltozik a tudatod és hallucinációk lépnek fel?

A jelenség tudományosan bizonyított, és akár ki is lehet próbálni. Ez a bizarr “idegen arc” illúzió továbbra is tudományos rejtélynek számít, amit Giovanni Caputo, az olasz Urbino Egyetem látáskutatója fedezett fel.

A hatások még furcsábbak, amikor egy személy a saját arcát nézi a tükörben egy gyenge fényű helyiségben néhány percig.

A kísérletekben résztvevők 90%-a hatalmas torzulásokat látott a saját arcán vagy szörnyű lényeket, archetipikus arcokat, rokonok és elhunytak arcát és állatokat észleltek. Hozzá kell tenni, hogy mind az 50 résztvevő felnőtt volt. (1)

Valamilyen oknál fogva az emberek elvesztik a kapcsolatot a valósággal és ezt az idegen arc illúziót tapasztalják meg.

A hatások elég meglepőek voltak.
Egy 10 perces tükörfigyelés végén a résztvevőket arra kérték, hogy írják le, amit láttak. A leírások nagyban különböztek minden egyén esetében, és a következőket tartalmazták:

✔ Hatalmas deformáció a saját arcukon (az ötven résztvevő 66%-a számolt be róla)

✔ Egy szülő arca megváltozott vonásokkal (18%), akik közül 8% még élt és 10%-uk elhunyt

✔ Egy ismeretlen személy (28%)

✔ Archetipikus arc, mint például egy idős nő, egy gyermek vagy egy elődnek a portréja (28%);

✔ Állati arc, mint például macska, sertés vagy oroszlán (18%)

✔ Fantasztikus és szörnyeteg lények (48%)

Caputo elismeri, hogy nem tudjuk, mi áll a misztikus jelenség mögött. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy “ez annak a következménye, hogy a szenzoros ingerlés hiányából adódó disszociatív állapotba való belépés után visszacsúszunk a” valóságba“.Ha hosszabb ideig egy központi helyre nézünk, a perifériák jellemzői fokozatosan eltűnnek, ami Troxler elhalványulás néven ismert. De ha ez lenne a magyarázat arra, ami történik, akkor az arcvonások fokozatosan eltűnnének, nem pedig furcsa dolgok jelennének meg.

Egy magyarázat szerint a drámai hatásokat az arc-specifikus értelmezési rendszert érintő alapvető vizuális torzítások kombinációja okozhatja.

A vizuális rendszer adaptálódni kezd, amikor ugyanazokat az információkat kapjuk az idő múlásával (ezért tapasztalhatjuk a vizuális változásokat, amikor hoszabb ideig nézünk valakinek a szemébe), de van egy olyan rendszerünk is, amely nagyon könnyen értelmezi az arcokat.

Ezért “látunk” arcokat a felhőkben, fákban, vagy akár csak két pont és egy vonal esetében. Az agy mindig “keresi az arcokat“, és valószínű, hogy van egy speciális arcfelismerő rendszere, amely lehetővé teszi számunkra, hogy felismerjük az egyéneket, akiknek arcai statisztikailag csak kis mértékben különböznek más emberekétől.

Az idegen arc illúziót még mindig nem sikerült megmagyarázni. Kipróbálhatod, hogy mit látsz a tükörben, ha egy kissé sötétebb helyiségben teszed.

(újvilágtudat)

Google search engine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here