Fánk

0
100

Farsang

A farsangi időszakra jellemzőek a táncos mulatságok, amelyek régen szintén a párkeresést segítették. A párválasztás mellett a télűzésnek, és a tavasz köszöntésének is ez az időszaka. A télűzés jellegzetes szimbóluma a kiszebáb-égetés, amikor is – február végén, a tavasz közeledtével – a gyerekek által készített szalmabábot, amely a telet, a rosszat és a gonoszat jelképezi, télűző rigmusok kíséretében égetik el.

Mivel a nagyböjt a farsangot megelőző időszak, melyet a hús és az alkohol elhagyása jellemez, ezért a farsangi mulatságok velejárója a zsíros és fűszeres húsételek fogyasztása. Jellemző ételek a farsangi részeges csirke, konyakos kacsasült és persze az elmaradhatatlan farsangi fánk.

Hozzávalók: A fánkhoz: 500 g liszt 55 g cukor 5 dkg friss vagy 7 g száraz élesztő 250 ml tej 100 g vaj 3 tojássárgája Csipet só A cukormázhoz: 20 dkg porcukor 2-3 evőkanál langyos víz A rózsaszínekhez pár csepp piros ételfesték A csokimázhoz: 10 dkg csokoládé 5 dkg margarin

Olvasszuk fel vajat, langyosítsuk meg kézmelegre a tejet, és futtassuk fel 1 dl tejben az élesztőt 1-1 teáskanál cukorral és liszttel. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük el a cukorral és a sóval. Adjuk hozzá az élesztőt, a maradék tejet, vajat és a tojássárgáját. Dolgozzuk ki a tésztát, és egy kelesztőtálban hagyjuk pihenni másfél órát. Ha megkelt, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, dagasszuk 1-2 percig, nyújtsuk ki lisztezett felületen 1 cm vastagságúra és szúrjuk ki 7-8 cm-es pogácsaszaggatóval vagy pohárral/bögrével. Középen lyukas fánk közepéhez használjunk 2-3 cm-es pogácsaszaggatót. Most süsük ki a fánkokat. Ehhez forrósítsunk fel olajat egy nagy serpenyőben vagy lábasban. A fánk bő olajban sül, ezért legalább 1 liter, sütésre alkalmas olajat használjunk. Óvatosan tegyük a fánkokat a forró olajba. 40-50 másodpercig süsük mindkét oldalukon, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Gyorsan sül! A mázhoz a porcukrot pici vízzel, esetleg ételfestékkel összekeverjük, a fánkokra csorgatjuk. A csokoládét természetesen gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük a margarinnal, és a fánkokat ezzel a csokimázzal kenjük meg. A díszítéshez a karácsonyról megmaradt dekorcukrokat használhatjuk.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here